Vertrouwen: Sportief, wad, onthaasten

Meezeilreizen op de Vertrouwen
U huurt liever een bed of hut, in plaats van het hele schip

Ecotourisme
Waddenzee

Mee zeilen op de Waddenzee

U wilt graag meezeilen als gezin of alleenreiziger en niet het hele schip huren? Dat kan! Boek een bed of hut tijdens een van onze meezeilreizen.

Boek hier uw reis:

Een weekend zeilen op het wad. Zeilen tussen zeehonden

Vrijdagavond… waar brengt de wind en het tij ons heen?

Je stapt de auto uit, of de trein, en het waait! En dat is maar goed ook. Want je staat op een Harlingse kade, op weg naar de Vertrouwen, waar je een korte vakantie gaat zeilen op het wad. Iemand wuift in de kuip, je krijgt koffie in het dagverblijf, de overige gasten stellen zich voor, Katja en Axel leggen uit dat aan boord een paar dingen anders gaan dan thuis.

De vaarkaart komt op tafel, blauw waar water is (meestal), groen waar land is (meestal), maar dat leer je nog. De wind en het tij bepalen de route dit weekend: is de wind gunstig voor één van de eilanden zoals Terschelling en Vlieland in het noorden, misschien is het tij gunstig voor Ameland, of zetten we koers naar Texel in het zuiden. Kunnen we misschien droogvallen?

Zaterdag… een wonder

Na een stevig ontbijt, aan de slag. De maat tekent met krijt aan dek waar de fok, de bezaan, het grootzeil en de kluiver zitten en voor dienen. Hij heeft de mond vol van oer-Hollandse woorden zoals schoten, opschieten, streken, slampamper, uitdrukkingen die op een schip een heel andere betekenis hebben dan thuis.

De zeilen worden gehesen onder toeziend oog van de maat en schipper. Schoten worden een tikje gevierd, of juist aangehaald, het schip doorklieft het water. Zonder een druppel brandstof, zonder lawaai, alleen op een paar lappen dacron. Een wonder. Wat de schipper je graag wil uitleggen.

Het kielzog lijkt te tinkelen, elegante visdiefjes duiken een spierinkje op. Je kletst wat, je leest wat, De Wadden van Mathijs Deen bijvoorbeeld. Bestudeer met de kinderen alvast de veldgids Schelpen. Want wie vindt zo meteen als eerste de wijde mantel, de Shell-schelp? Passagiers zwaaien vanaf de veerboot. Vast jaloers.

Het eiland, of de zandbank komen in zicht. Aftuigen geblazen. Iedereen is druk, het lijkt een chaos maar dan zitten ineens zeilen weer keurig onder de huiken. In de haven heeft de schipper echt wel de motor nodig: het is krap, het waait, en soms stroomt het ook nog hard.

Weer vaste grond onder de voeten. Zijn dit nou zeebenen? Maar dat is snel over. Op naar het strand, het wad op, met blote voeten. Maak een handstand voor een selfie. Doe een wimhofmannetje in zee, en helemaal fris ben je. Stap een terras op voor een witbiertje en een garnalenkroketje met mayo, of zoek een plekje in een duinpan, alleen of met z’n twee.

Zondag … huilende zeehonden

Zondag. Ai, alweer terug naar het vasteland, net nu je gewend ben aan het eilandgevoel, het deinende schip onder je voeten, geruststellend geklots naast je oor, de zilte geur van droogvallend wad in je neus. Op de terugweg langs de zeehondenbank, de jonkies huilen. Afscheid nemen, ontschepen, wat jammer. Maar inschepen kan zo weer een tweede keer, of een derde, of 140 x, het record. Let op je snelheid als je met auto naar huis rijdt. Je bent zo onthaast door het tempo op het water dat je ongemerkt 70 km/u rijdt waar 100 mag. En dat vind je al hard zat.

Beschrijving van de midweek reis

5 dagen meezeilen, genieten van het spel met de wind en van een knusse sfeer aan boord met een kleine groep van maximaal 14 personen.

Maandagmorgen
... ben je vanaf 10.00 uur van harte welkom aan boord of als je een voorovernachting hebt geboekt, kun je zelfs zondagavond om 20.00 uur al inschepen. Je maakt kennis met Katja, Axel en de andere gasten. Je bed ligt al opgemaakt en wel voor je klaar. Er zijn verschillende routes die gevaren kunnen worden. Na een korte zeilinstructie, vaar je de haven van Harlingen uit.

Overdag
…Oefen verschillende knopen en leer de verschillende zeilen kennen. Zodra alles duidelijk is, worden de taken verdeeld en vaar je de haven uit. De schipper staat aan het roer, maar op de Vertrouwen is er voor iedereen wel iets te doen. Als de zeilen eenmaal gehesen zijn en het schip op koers ligt, kun je lekker je eigen ding gaan doen. Heb je nog een goed boek liggen waar je maar niet aan toe komt? Houd je van spelletjes? Neem het gerust allemaal mee! Of doezel in slaap op het dek. Maar let op: er is onderweg van alles te zien: vogelzwermen, mooie kustlijnen, andere schepen of juist alleen maar water. Op het Wad zijn er vaak zeehonden te zien en de mogelijkheden om droog te vallen, een unieke belevenis!

Onderweg wordt de lunch geserveerd. Er wordt ook in een haven afgemeerd, zodat je de mogelijkheid hebt er zelf op uit te gaan. Bezoek een sfeervol havenstadje, pak een terrasje, maak een wandeling of fietstocht. 's Avonds staat er een warme maaltijd voor je klaar en eet je samen aan boord. Na het eten heb je de gelegenheid je tijd zelf in te delen en eventueel van boord te gaan om je avond aan de wal door te brengen.

Vrijdag
... zeil je terug naar Harlingen en ga je rond 16.00 uur weer van boord. Uiteraard kun je ook op de terugweg weer meehelpen met zeilen of heerlijk relaxen.

Specialiteiten

Zeehonden kijken

Zeehonden kijken

Het grootste roofdier van ons land